"Порту" та Віллаш-Боаш: як бабло перемогло футбол

В це міжсезоння одним з найочікуваніших трансферів був не черговий супер-форвард з Латинської Америки, а черговий португальський тренер.

В минулому сезоні "Порту" показав просто феноменальну гру в Лізі Європи – в матчах команда забила 44 м'ячі та пропустила 16. Але ще переконливішою була просто гра команди. Футбольні аналітики Європи тільки те й робили, що проводили паралелі з "Порту" Моурінйо.

Обидва ніколи не грали в футбол, обидва починали в "Порту" ери Боббі Робсона. Обидва в ледь 30 років керують гравцями старшими за них. Обидва виграли Лігу Європи, тепер для повної схожості тільки треба було виграти Лігу Чемпіонів.

Але цього разу європейські гранди вирішили не чекати тріумфу ще й у ЛЧ, а тому перехопили нового "моуріньйо" одразу після першого труімфу. Спочатку "Порту" хотів відпугнути зацікавлених 15 мільйонами євро відступних – але кого цим залякаєш, коли в гру вступає Абрамович.

Взагалі-то 15 млн. евро – це багато. Якби хтось з наших олігархів дійсно заробив ці мільйони, то ніколи б не витратив їх на якихось футболістів. Не в цьому була суть капіталізму, щоб заробивши перші гроші, витрачати їх на себе. Теодор Драйзер в своєму "Фінансисті" писав не про "абрамовичів" – мета схожа, а ось картина в результаті зовсім інша.

Зрештою Віллаш-Боаш перейшов до лондонського "Челсі". Важко собі уявити, як себе зараз почувають вболівальники "Порту" – їх клуб полишили одразу після тріумфу, вже ні про яку перемогу в ЛЧ нема й мови та й де тепер шукати нового тренера.

Але якби-то проблема була тільки в тренері. Тепер "Порту" може втратити і всіх своїх зірок та скотитися до рівня європейського середняка. Віллаш-Боаш вже заявив, що в нього є список з 25 гравців, яких би він хотів бачити в Лондоні (так наприклад за "Порту" в минулому сезоні грало 24 гравці :)

Звичайно, не всі 25 будут з його колишньої роботи, але вистачить і декількох гравців. Вже заявлено, що перши номером йде бразилець Халк, десь там під ним явно прослідковується фігура колумбійця Фалькао. Хто ще? Моутінйо? Роландо? Варела?

Якби там не було, але такої команди, якою в минулому сезоні був "Порту", ми вже не побачимо. Проте побачимо черговий гіперзірковий "Челсі", який намагається підкорити свою єдину непідкорену вершину – ЛЧ.

"Порту" залишиться тільки насолоджуватися трансферними сумами за своїх футболістів. На ці гроші можна ще разок поїхати до Латинської Америки та зкупити все що рухається, але нового "фалькао" можна вже й не знайти.

Ці проблеми нас мало стосуються – у нас нема ні Фалькао ні таких тренерів. До того ж, ніхто з наших не був у тренувальному штабі Боббі Робсона в "Порту", саме тому мабуть нема таких гарних вітчизняних тренерів. Хоча, в ті ж часи за "Порту" грали Сергій Юран та Василь Кульков. Але ніхто з них не став тренером світового рівня.

До речі можна помітити, що обидва португальских тріумфатора не мають ніякого відношення до футболу. Просто вони працювали в клубі і розумілися на футболі. Віллаш-Боаш почав вчитися тренуванню ще в 17 років в Шотландії, куди його відправив Робсон. В 19 років він вже мав ліцензію для тренування професійних команд. В принципі, Віллаш-Боаш – це кожен з нас. Кожен з нас знає, які фінти роблять футболісти, знає правила, продивляється декілька матчів на тиждень і так протягом років. Поставте кожного з нас в футбольну систему якогось клубу, щоб пізнати деталі і все – з Вас готовий новий Віллаш-Боаш/Моуріньйо :) Звичайно треба мати хист до тренування, але ось в Португалії знайшли вже двох кмітливих.

Чи можна собі уявити таку ситуацію в нас? Ні, не можна. Тренують у нас колишні футболісти, помічники тренерів теж всі колишні. Місце якомусь аматору "моуріньйо" з його розумінням футбола в нас не знайдеться – занадто велика черга з "колишніх".

Обидва португальці розумні – цим вони компенсують свою відсутність гравецького досвіду. Чи зможе з ними тягатися якийсь Алієв, яким за своїм зізнанням ще не прочитав жодної книжки? Команда умовного "алієва" може тільки перебігати суперника на морально-вольових, а команда умовного "моуріньйо" перебігає "алієвців" розумово.

Ось нещодавно "Брага" Домінгуша Пасієнси переграла "Динамо". Пасієнса теж грав у "Порту" часів Робсона, знав Юрана, був дисциплінованим, самостійно розбирав епізоди ігор там мав кличку "ботанік". Хто з наших був таким "ботаніком"? Чи тренують в нас такі колишні "ботаніки" зараз? Здається що ні... Частенько в нас стають тренерами від нудьги та страху безробіття ("що я ще вмію окрім футболу?"). Як часто перед закінченням кар'єри наші футболісти розказують, що мовляв ще не думали, але може й підуть тренувати та вже зробили собі там якусь ліцензію. Чи стане такий "фізрук" хорошим тренером? Ні, не стане.

А керівництву наших клубів треба більше уваги звертати на позафутбольні кадри. Хто в нас привозить в Україну найкращих легіонерів? Селюк з донецького "Металурга". Всі інші щось привозять, але потім доводиться збирати цих "клеберів" по всьому світу на черговий тренувальний збір чи домовлятися все літо про повернення чергового "андре" додому. Доречі, одним з показників якості легіонерів є інтерес до них збоку європейських клубів. Хто в Європі цікавиться Маграо, Бетао, Алмейдою? Отож...

26.06.2011 13:26, Около футбола
 

Комментарии (3)

DK84 написал 26 Jun 2011 в 14:32
±0

Зря наезжаешь на динамовских бразильцев - вон Маграо хотят в Браге. Да и никакого Андре удалось спихнуть в Бордо

to DK84 написал 26 Jun 2011 в 17:32
±0

Ну и чего ж не купили до сих пор? И неужели Брага теперь супер-гранд?

Ну а Андре и Бордо - ну тут мы развели французских лохов

фан порту написал 26 Jun 2011 в 17:34
±0

та блин не про то спорите - абрамович и ко тупо убивают футбол такими переманиваниями тренеров и игроков!

Стоит разок нормально сыграть и тебя разберут на детали



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.01142692565918 sec