Неанглійські паціенти: Тайсон в "Чеслі" та Папа Гуйє в "Тоттенхемі"

З відкриттям траснферного вікна все частіше виникають чутки, про перехід того чи іншого гравця в якийсь європейський клуб. Але про більшість чуток про англійський інтерес можна з певністю казати, що брехня.

Так в останній час все більше новин про перехід бразильського півзахисника "Металіста" Тайсона до лондонського "Чеслі". Навіть вже називають конкретні суми (12 мільйонів фунтів), за півроку ми мабуть будемо чути розповіді про те, як його не відпустили і тому подібне.

Але всі ці англійські чутки натикаються на англійське трудове законодаства, яке не дає завезти до АПЛ купу легіонерського мотлоху. Так для того щоб отримати дозвіл на роботу в Великобританії, гравцю треба зіграти у 75% матчів своєї національної збірної протягом останніх двох років. Але навіть тут беруться до уваги тільки гравці зі збірних, яки входять в 70-ку кращих збірних за рейтингом ФІФА.

Звичайно ж є купа винятків, але і їх не багато. Так це законодаство не может бути застосоване до гравців з країн ЄС, бо вони складають єдиний економічний простір, а отже до Англії можуть без проблем потрапити литовці чи естонці.

Також можна підправити кількість викликів до збірної, якщо наприклад гравець був травмований під час матчу збірної. Так наш Ракицький спокійно отримає англійську робочу візу, адже він частенько був травмований під час матчів збірної, на які його викликали.

Якщо ж гравець ніяк не проходить за цими правилами, то можна подати прохання на отримання виключного робочого дозволу. Наприклад гравець може бути супер-талановитим, але в свої 20 років просто не встиг зіграти два повних сезони в дорослому футболі, а отже не міг грати за збірну протягом останніх двох років. Чи наприклад збірна гравця зараз не входить до 70-ки кращих збірних ФІФА, але протягом двох років була не межі топ-70. Саме так до Англії перейшов наш македонець Горан Попов.

Хоча треба розуміти, що в кожній справі все прискіпливо розглядається британським бюрократом. І тут якщо давати грати талановитим бразильцям за "Челсі", то доведеться давати таку саму робочу візу якомусь панамцю для "Вест Хему". В інакшому випадку вся британська преса буде розповідати про вибірковість законодавства та преференції для багатих клубів. Зрештою бюрократу в такому випадку просто легше відмовити.

Так нещодавно наш колишній основний гравець молодіжної збірної 22-річний Ігор Березовський з "Оболоні" так і не отримав від британцев дозвіл на роботу, хоча "Сток Сіті" був готовий підписати контракт зі здібним кіпером.

Також можна знайти в себе паспорт країни ЄС, хоча і тут бували різні випадки і просто так купити собі якусь румунську корочку не вдасться. Так в 2000-му році "Арсенал" підписав молодого здібного, але литовського нападника Томаса Данілявічуса. Нагадаю, що Литва увійшла до ЄС тільки в 2004-му році, а отже на нього тоді розповсюджували всі легіонерські обмеження. Але у гравця знайшовся грецький паспорт. Хоча згодом це стало занадто помітним і його по тихому спровадили з команди.

Схожий випадок був з нашим Максимом Левицьким, якому "Сент-Етьєн" організував грецький паспорт. Коли це стало відомим, то колишньому воротарю збірної України навіть довелося декілька днів відсидіті у французькій буцигарні. А отже паспорти ЄС бажано організувати собі зазделегідь, а не напередодні переходу до Англії.

Але повернемося до наших ньюсмейкерів. В 24-річного Тайсона немає жодної гри за бразильску національну збірну чи молодіжку. В нього також поки нема ЄС-вського паспорта, а це не така швидка справа. Так його партнери по "Металісту" Марко Торсільєрі та Крістін Вільягра мають італійські паспорти. А ось Себастіан Бланко – "іспанець" :) Так, наш Тайсон вкрай талановитий гравець, але для "Челсі" цього поки може не вистачити.

Також виявилося, що минулого року Папа Гуйє ледь не перейшов до "Тоттенхему". Але 28-річний гравець навряд зійде за вкрай талановитого юнака, також він тільки в цьому році вперша заграв за збірну Сенегалу. Другого паспорту в нього поки нема. Можливо він теж італієць чи грек просто ми цього не помічали?

Схожа історія з бразильським плеймейкером "Шахтаря" Вілліана, якого теж не пускають да "Челсі", "Тоттенхему" і ще цілої низки грандів. В нього поки нема італійського паспорта (як наприклад в Ілсіньо), а за останні два роки він провів всього два матчі за збірну Бразилії.

Але за день відкривається зимовий трансферний період, а тому ми повинні бути готові до чергової порції "англійських" чуток. Кого там ще наші клуби не пускають до "Челсі"?

30.12.2012 21:04, Навколо футболу
 

Коментарі

Поки коментарів ніхто не залишав - будьте першим! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.0082058906555176 sec