Віктор Стріха презентує свою нову книгу "Футбольно-Хокейний Альманах"

Нещодавно в Україні вийшло в світ унікальне статистичне видання "ФУТБОЛЬНО-ХОКЕЙНИЙ АЛЬМАНАХ. УКРАЇНА ТА СУСІДНІ ДЕРЖАВИ 1863-1954", яке викликало інтерес не тільки серед колекціонерів унікальних видань, а також серед пересічних вболівальників. Поговорити про новий проект ми вирішили з автором, відомим черкаським футбольним статистиком Віктором Стріхою.

– Віктор, по-перше хотів би Вас поздоровити з Вашою новою книгою. Одразу хотів би спитати про назву. "Футбольно-хокейний альманах" – назва дуже нагадує легендарний радянський тижневик "Футбол-Хокей"?

– Дякую! Я не прихильник серіалів, брошур. Я назбирав матеріалів на ряд тем і під гаслом альманаху висвітлив їх. Як відомо, альманах- це збірник. Працюючи з газетами Польщі, Угорщинни, Австрії та США я зустрічав унікальні матеріали про хокей, які раніше у нас ніде не упубліковувалися. В кого є книга "Український хокей з шайбою: до 100-річчя становлення та розвитку хокею з шайбою в Україні 1910-2010", яка вважається на Україні енциклопедією, може порівняти, що є в ній, що є в моєму альмасі. От пам'ять про відомий тижневик і дала мені ідею об'єднати футбол та хокей. Також в альманасі я висвітлив теми: футбол західної Білорусії та Литви в чемпіонаті Польщі та Молдови в чемпіонаті Румунії.

– Також цікаво обраний історичний період – з 1863 по 1954 року. Фактично ви прослідковуєте історію українського футболу з часів заснування першої Футбольної Асоіціації.

– Так, вірно. Цей період я взяв тому, що він найбільш цікавий, не багато країн в світі мали своїх представників в чемпіонатах шести країн. Тому що, завдяки закордонним кореспондентам я мав можливість опрацювати майже 99% видань, в яких хоча б згадується український футбол. Про це може підтвердити мій друг та колега з Німеччини Вальтер Репп.

– В уявленні пересічного вболівальника статистика це якась збірка таблиць з показниками. Чи вдалося Вам якось урізноманітнити це класичне уявлення?

– Є всі кінцеві таблиці, валовки, фото, звіти з газет про найпам'ятніші футбольні матчі, розповіді про суперників (ця тема ніколи не висвітлювалася). Все це про виступи українських команд в чемпіонатах Російської імперії, СРСР, Польщі, Румунії, Угорщини, Чехословаччини, виступи української діаспори та легіонерів, обласний футбол, візитки українських клубів, персоналії відомих футболістів, Білоруси та Молдавани, як я вже вище говорив, український хокей.

– Мабуть таке історичне видання повинно було б зацікавити ФФУ та ФХУ. Чи допомагали якось федерації у виданні?

– Про це навіть говорити не хочеться. В світі для клубів та федерацій випустити енциклопедію не меньше 1000 сторінок - це навіть не пристиж, а обов'язок. Я нещодавно тримав енциклопедії "Порту 1893-2011" (716 сторінок), "Бенфіки 1904-2012" (776 сторінок) – так там все висвітлено, не має білих плям в історії цих клубів. А що у нас? Крім "Шахтаря" та ентузіастів Полтави, Миколаєва, Маріуполя, Тернополя, Дніпропетровська та Коломійця Анатолія Федоровича, нікому нічого не потрібно.

Команди не знають свої роки заснування, або міняють кожний рік. Клубам, на прикладі "Динамо" Київ, краще штрафи платити за поводження фанатів та відбувати дискваліфікації стадіонів, чим виховувати та розповідати про історію своєї команди.

– Як можна зробити замовлення і чи можна придбати видання в книжкових магазинах України?

– Книгу можна придбати в мене, написавши на електронну адресу victorstriha@ukr.net, телефон – 0666195317 та в інтернет-магазині спортивної літератури "Гол 21" – gol21.net

– Мабуть багатьох цікавить питання джерел. Де Вам вдається шукати інформацію про такі допотопні часи, коли ще не було інтернету і навіть не всі показники потрапляли до газет.

– В основу цього альманаху лягли виписки з різних книг, довідників, що виходили на території СРСР (СНГ) в період 1936-2012 років, а також видань Австралії, Австрії, Аргентини, Бразилії, Канади, Польщі, Румунії, США, Угорщини, Чехословаччини, Німеччини, Франції, Фінляндії, Естонії. Газети СРСР, УРСР (України), Росії, Польщі, Австрії, Угорщини. Газети трьох останніх країн та США повністю викладені в інтернеті і мають вільний доступ. Список використаної літератури ви в цьому виданні не знайдете, тому що якщо його друкувати, то буде каталог футбольної літератури. Наприклад, тільки угорських книг та довідників було опрацьовано в кількості 68 екземплярів, а Польщі більше сотні.

– А як Ви оцінюєте рівень української статистики?

– Він високий. Люди талановиті та працелюбиві. Йдуть на жертви вільного часу, сім'ї, останніх коштів. Наведу такі приклади - на теренах СНГ тільки в Україні стабільно виходить щорічник, по якості друку, оформленню він гірше німецького, англійського, всім відомого "THE EUROPEAN FOOTBALL YEARBOOK", але по інформативності він кращий. Хочеться лише, щоб до українських статистиків та істориків повернулися обличчям президенти клубів та федерацій.

– Дякую Вам за презентацію Вашої нової книги та бажаю творчої наснаги в розвитку української футбольної статистики.і

Віктор Федорович Стріха — народився 6 листопада 1973, у селищі Хоцьки Київської області). Освіта — вища, інженер лісового господарства. Мешкає в місті Черкаси. Одружений. Має двох дітей.

З 1985 року займається історією та статистикою українського футболу. Український історик і статистик футболу. Його статті друкували в газеті "Українському футболі" (2009–2010 роках). Учасник проектів Юрія Ландера "Футбол — історія та статистика": "Клубні кубки Європи", "100 років європейському футболу", "Футбол в Україн" (щорічники). Основний напрямок в статистичній діяльності — футбол України, виступи українських футболістів за кордоном, футбол Черкаської області.

Авторські праці: "Футбол Черкасской области" (Черкаси, 2007 рік),
Довідники: "Украинский футбол: Западная Украина, диаспора, легионеры" (Черкаси, 2004 рік), "Легионеры стран бывшего СССР" (Черкаси, 2004 рік), "Легіонери України" (Кіровоград, 1997 рік).

09.05.2013 17:54, Новини проекту
 

Коментарі

Поки коментарів ніхто не залишав - будьте першим! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.0097560882568359 sec