Чи потрібен українській збірній Тайсон?

На цьому тижні футбольну громадськість сколихнула ідея керманичів донецького "Шахтаря" видати український паспорт та заграти за збірну бразильського легіонера Тайсона.

Вболівальники одразу поділилися на два ворожих табори – умовні футбольні націоналісти та футбольні інтернаціоналісти. Звичайно, можна зустріти багато логічних аргументів з боку обох таборів, але всі погоджуються, що бразилець Тайсон доволі талановитий і не завадив би будь-якій збірній.

Звичайно, в національній збірній хотілося б бачити тільки українців. Власне, так і було задумано, що на рівні збірних умовні бельгійці гратимуть проти умовних англійців – суто змагання однієї нації проти іншої, без залучення будь-яких легіонерів.

Але йшли часи і все більше збірні почали залучати до своїх лав легіонерів. Що й казати, якщо сама Україні в 90-ті роки виступила "донором" для збірної Росіі (Онопко, Канчельскіс, Нікіфоров, Тернавський, Юран, Каряка, Демченко, Щербаков, Татарчук, Подпалий, Цимбалар, Семак, Безродний та інші). Що й казати, якщо наприклад кращим бомбардиром збірної Білорусі є павлоградець Максим Ромащенко, а кращим гравцем збірної Латвії всіх часів є українець Марьян Пахар. Як бачимо, "українці" вже давно виступають в якості "легіонерів" для інших збірних. Так наприклад нещодавно за збірну Австралії заграв миколаївець Нікіта Рукавиця.

То що ж робити в цьому випадку збірній України? Звичайно, хотілося б бачити тільки своїх, але світ змінюється і "легіонери" все більше грають у збірних. Наприклад в цьому відбірковому турнірі до ЧС-2014 українці грають у групі Англії, Польщі, Чорногорії, Молдавії та Сан-Маріно. Практично кожна з цих команд використовує "легіонерів".

Англія: Ешлі Коул (наполовину барбадосець), Філ Ягілка (етнічний поляк), Дені Уелбек (ганець), Жермейн Дефо (Ст. Луіс/Домінікана), Рахім Стірлінг (Ямайка) та інші. Економічний рівень розвитку Англії дозволяє їй залучати до своїх лав велику кількість емігрантів, тому "легіонери" з'являються автоматично.

Польща: Себастіан Бонеш, Лукаш Шукала та Ойген Полянські (вихованці німецького футболу), Людовік Обраньяк (Франція). Власне, що й казати, всі пам'ятають "поляка" Олісадебе, який забивав нам свого часу. Доречі, ціла низка поляків грає за інші збірні – Подольскі, Клозе, Трочовскі...

Чорногорія: тут багато гравців мають відношення до югославського/сербського футболу – Божовіч, Весовіч, Сіміч, Йоветіч, Касаліца (серби) чи албанець Бечірай та інші. Також є свої вихованці з-за кордону накшталт Ельсада Зверовіча (Швейцарія).

Молдавія: тут ситуація загалом гірше, бо нормальні гравці до чемпіонату Молдавії не їдуть, а своїх етнічних легіонерів закордоном в країни ще немає. В принципі, ситуація дуже схожа на українську, просто наші олігархи гроші вкладають не у виробництво чи інфраструктуру, а роблять тупу скупку висококласних гравців зі всього світу.

Сан-Маріно: навіть збірна цієї карликової країни спокійно заграє італійців та навіть долучає легіонерів із далеких країн (аргентинець Ріналді).

Отже, на рівні збірних збірна України грає проти збірних з легіонерів та емігрантів з інших країн, яких об'єднує тільки наявність паспорту тієї чи іншої країни. Звичайно, хотілося б бачити у складі тільки "своїх", але чи сподобається нам пропустити від так званої збірної Німеччини з Клозе, Подольскі, Хедіра, Озілом та іншними новими "арійцями" у складі. Ніхто з наших суперників особливо не переймається своєю расовою чистотою, головне аби перемагав прапор країни!

Якщо іноземці накшталт Тайсона приїжджають заробляти в Україну свої мільйони, то хай з них буде хоч якась користь для країни, і вони заб'ють черговим німецьким "озілам" та польським "олісадебе".

14.09.2013 02:13, Навколо футболу
 

Коментарі (2)

М.О.Д. написав 16 Sep 2013 в 20:01
±0

Хочу вболівати за збірну України, а не збірну прем'єр-ліги.

admin написав 16 Sep 2013 в 21:24
±0

Та хто проти?! Просто проти нас грають збірні Бундесліги, АПЛ чи Серії А. Ну не їдуть до нас нормальні емігранти, всі хочуть до Європи. Отже не буде у нас таких напів-легіонерів накшталт Балотелі. А коли вже до нас прїхждають заробляти усілякі "тайсони", то хай з них хоч буде користь.

Я ж не прошу загравати всіх, але проти нас грають і виграють збірні з такими гравцями - Польща (Олісадебе), Хорватія (Едуардо, Заммір, Відука) та інші...



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.0087740421295166 sec