Подвійне громадянство для українських футболістів

Останнім часом одразу декілька українських гравців були заграні за іноземні збірні, проте продовжують грати в УПЛ як не-легіонери. В чому справа?

Так нещодавно за збірну Азербайджану дебютував Павло Пашаєв, який першу частину сезону грав у запорізькму "Металурзі" та отримав дозвіл від ФІФА грати за збірну Азербайджану. Свого часу вихованець "Дніпра" був одним з найталановитіших гравців свого покоління, залучався до лав юнацьких та молодіжної збірної України (U-17/19/21). У 2009-му році він також дебютував за головну збірну України у товариських матчах на турнірі на Кіпрі.

Проте 17 листопада 2015 року він дебютував вже за збірну Азербайджану, а згодом і перейшов до "Габали". Сезон у запорізькому "Металурзі" він догравав ще як українець.

Півзахисник львівських "Карпат" Гегам Кадімян 25 березня 2016 року дебютував за збірну Вірменії. Він є вихованцем єреванського "Пюніка", хоча всю свою дорослу кар'єру грав в Україні. На сайті УПЛ він стоїть досі як українець і мабуть так і буде стояти.

Схожий випадок був в вихованцем донецького "Шахтаря" Артуром Міраняном, який якийсь час був у заявці македонського "Вардара" як українець, хоча вже грав за юнацьку збірну Вірменії, а нещодавно був покликаний і до національної збірної.

Нещодавно в пресі про повернення до грузинського громадянства заявив гравець молодіжної збірної Валеріане Гвілія (екс-"Металіст", "Металург" З), що зараз грає за ФК "Мнськ".

В українській пресі частенько пишуть, що подвійне громадянство в Україні заборонен. Однак це не так, бо у законі "Про громадянство України" це формулюється наступним чином (розділ I, стаття 2):

"Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

1) єдиного громадянства – громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України"

Тобто, українець може спокійно отримувати громадянства іноземних держав, просто Україна згідно свого законодавства буде і далі вважати його українцем. Показовий приклад з Олександром Алієвим, який грав в Україні як українець, а потім вже з росйським паспортом не вважався легіонером в московському "Локомотиві", а повернувся знову українцем.

З іноземним паспортом в свою чергу можна спокійно грати в УПЛ і не вважатись легіонером. Визначення легіонера з регламенту УПЛ:

"Спортсмен, який має чинний контракт із професіональним футбольним клубом, та який, відповідно до Положень застосування Статуту ФІФА, не має права виступати за національні збірні команди України"

Тобто, за цим визначенням Пашаєв та Кадімян повинні вважатись в УПЛ легіонерами, однак Пашаєв догравав перше коло як українець, а Кадімян ("Карпати") і досі не вважається легіонером.

Отже, коли треба, то українець може спокійно мати декілька паспортів. І якщо не буде виступати за іншу збірну, то може бути "своїм" одразу для декількох країн. Так український легіонер "Штутгарта" Борис Тащі виступав за другу команду швабів у третій бундеслізі, маючи болгарський паспорт і не підпадав як легіонер з не-ЄС під будь-які обмеження.

Клубів УПЛ стає все менше, тому можливість отримати ще одне громадянство та можливість не вважатись легіонером закордоном у найближчі сезони буде дуже важливим для багатьох українських футболістів, що будуть намагатись заграти у Європі та інших країнах.

28.03.2016 14:55, Статті
 

Коментарі (4)

steff написав 29 Mar 2016 в 09:36
+1

еще немного примеров: Кополовец, Александр Надь и Золтан Сильваши имеют также венгерский паспорт, второй сейчас даже заявлен за Гонвед под именем Шандор Надь. Также в Венгрии есть еще человек 5 с двойным гражданством, фамилии не вспомню.

в низших лигах Германии играют трое игроков из Харьковской области - Виталий Ольховский (экс-Кривбасс), Хасан Джаухар и Александр Черченко (экс-Колос Зачепиловка) - все числятся литовцами.

admin_231 написав 29 Mar 2016 в 23:14
+1

Доречі так, про Mihaly Kopolovec вже колись писав :) Цікаві кадри. Про наших "литовцях" не знав - передивлюсь їх.

admin_231 написав 29 Mar 2016 в 23:22
±0

доречі, вчора Валеріане Гвілія дебютував за молодіжну збірну Грузії

Alex написав 6 Apr 2016 в 22:32
±0

автору сайту, у тебе Едмар чогось позначений як бразилець. У нього що теж подвійне громадянство? Я думав він українець Едмар-Галовський.



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.012808799743652 sec