Що дасть безвізовий режим з ЄС українському футболу?

Вже скоро українці зможуть їздити до Європейського Союзу без віз. Що це дасть українському футболу та футболістам?

Загалом, українські футболісти дуже слабко інтегровані в футбольну Європу. Роками вони грали за гроші олігархів один проти одного в Чемпіонаті України. Якщо в когось не задалась кар'єра в одному з грандів, то завжди можна було знайти тихе місце у якомусь "Кривбасі" чи "Арсеналі". Виросло ціле покоління гравців, які власне не бачили нормального футболу, грали один з одним у два кола. Якщо у Європі футболісти в деяких чемпіонатах грали за сезон по 40-50 матчів, то у нас всі спокійно ставились до чемпіонату, в якому в регулярній першості проводили всього 26 матчів, ще декілька матчів у Кубку України і власне все.

Грати закордон їхали одиниці. Частіше за все їхали у країни колишнього СРСР, де за доволі посередній рівень футболу платили непогані гроші – так українці косяками опинялись у Казахстані, Азербайджані чи Росії.

В Європу їхали або супер-гравці накшталт Андрія Шевченко, або відчайдухи як Андрій Воронін. Кожен український легіонер ще декілька років в європейському чемпіонаті був якимось окремим явищем.

Пройшли роки. Олігархи через фінансові проблеми відвернулись від футболу. Багато з футболістів задумались, що робити далі. "Кривбаса" та "Арсенала" вже нема, а у сільське господарство йти не хотілось. Довелось шукати інших шляхів.

Є епічний приклад Євгена Селезньова. Вірніше, він скоріше дуже показовий. В зимове міжсезоння у нього були варіанти з аутсайдерами Англійської Прем'єрліги "Сандерлендом" та "Астон Віллою". Влітку йому виповниться 31 рік, скоро його перестануть залучати до збірної і він не зможе поїхати грати до Англії через обмеження на легіонерів в АПЛ. Шансу заграти чи пограти в Англії скоро вже просто не буде. Навіть якщо умовна "Астон Вілла" вилетить у Чемпіоншип, то хто заважає пограти декілька років на переповнених стадіонах з "Лідсом", "Фулхемом", "Дербі Каунті" чи "Ноттінгемом"? І не забуваємо, що в Англії футболістам теж платять гроші і немаленькі. До того ж Селезньов роками грав у "Дніпрі" та "Шахтарі" – він вже давно мультімільйонер. Але гравець обирає аутсайдера РПЛ "Кубань". Будуть ще питання?

В той самий час до Європи поїхали молоді гравці, які пробиваються до перших команд – Тащі у "Штутгарті", Юрченко у "Байєрі", Маліновський у "Генк" та інші. Проте до Європи поїхати не так легко – там не всі потрібні, треба себе показати. Навіть банальні оглядини треба спочатку організувати.

Влітку минулого року Рінар Валєєв зацікавив клуб другої німецької бундесліги "Дуйсбург". Поки він робив собі візу до Німеччини, клуб вже знайшов когось на його позицію. Він приїхав до команди вже у серпні, коли сезон стартував. Потренувався дещо з командою і поїхав ні з чим додому.

Отже, безвізовий режим допоможе українським футболістам показати себе в Європі. Комусь це таки допоможе знайти собі свій "дуйсбург" :)

24.04.2016 15:19, Статті
 

Коментарі

Поки коментарів ніхто не залишав - будьте першим! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.013172149658203 sec