В Європу по-пластунськи – як на українських легіонерах навчились заробляти гроші

Перехід Ігоря Пластуна до бельгійського «Гента» став доволі несподіваним для українських вболівальників, адже навіть не всі знали про існування цього гравця. Ігор, на відміну від більшості українських легіонерів, не є вихованцем «Динамо» чи «Шахтаря», а починав свою футбольну кар'єру в київській «Оболоні». З нею він піднявся з Першої ліги до УПЛ, де провів декілька сезонів в основі. Потім були чотири сезони в основі львівських «Карпат» – теж гарний рівень, але навіть тоді багатьох здивувало, як його помітили скаути провідного болгарського клубу «Лудогорець».

До речі про «Лудогорець». Довгий час болгарський футбол був відомим завдяки софійським ЦСКА та «Левскі», в боротьбу з якими іноді вдало втручався «Літекс» з Ловеча. Але 2010-му році місцевий олігарх Кіріл Домусчієв (статки – $500 млн) став власником маловідомого клубу «Лудогорець» з маловідомого міста Разград, що має дещо більше 33 тисяч жителів. Він одразу заявив про амбітну ідею, збудувати тут нового гранда місцевого футболу. І зробив це завдяки гарно проведеній трансферній політиці.

В сезоні 2011/12 цей клуб вперше пробився до вищого дивізіону і сходу став чемпіоном. З того часу команда нікому не віддає перше місце. В Європі теж поступово заговорили про команду, адже вона постійно почала грати в єврокубках в групових раундах ЛЧ та ЛЄ. Зараз «Лудогорець» це безперечний гранд болгарського футболу.

Пластун підписав тоді трирічну угоду з «Лудогорцем», тобто при таких контрактах якраз найкращий час продавати гравця через два сезони – тобто, цього літа. В перших двох сезонах Пластун став гравцем основи (50-4 в чемпіонаті), пограв в груповому етапі ЛЧ та ЛЄ (загалом 21 матч в єврокубках). Виграв два чемпіонських титули та Болгарії – це зараз доволі «легко», якщо грати саме за «Лудогорець» :)

У нас дещо зверхньо ставляться до футбольних чемпіонатів в Східній Європі, але трансферна робота там поставлена набагато краще ніж в середньому в українських клубах. Там навіть не лідер може продати гравця в провідний чемпіонат – у нас до умовної Бундесліги можна поїхати тільки з Києва та Донецька.

Скаути європейських клубів, ясна річ, дивились за гравцями провідної команди Болгарії. Якби Пластуна не продали в це міжсезоння, то за рік він би пішов як вільний агент, тому в якомусь сенсі його трансфер був неминучим.

А ось новим його клубом буде одна з провідних бельгійських команд «Гент». Якраз в останні сезони ця команда переживає свої найкращі сезони (єдине чемпіонство в історії в сезоні 2014/15) і постійно грає в єврокубках. Успіх команди також помітили скаути з серйозних чемпіонатів і кожного міжсезоння команду залишає декілька. В серпні Пластуну виповниться 28 років, угода з «Гентом» розрахована на чотири сезони. Цілком можливо, це його не останній трансфер в Європі.

Якби там не було, але це дуже незвичний трансфер для українського футболу. Ледь не вперше наш легіонер гарно проявив себе у Східній Європі та перейшов на підвищення до клубу Західної Європи. Свого часу (2009-й рік) такого добивався тільки Валерій Соколенко, що гарно заграв у польській «Полонії» з Битому та перейшов до другої бундесліги до котбуської «Енергі». Ще раніше Сергій Кандауров після декількох гарних сезонів у «Маккабі» Хайфа перейшов до португальської «Бенфіки», але то було ще далекого 1997-го року.

Загалом в Східній Європі грає декілька десятків українців, але такий прогрес показав тільки Пластун. До того ж «Лудогорець» непогано заробив на його трансфері. В пресі пишуть, що «Гент» (в деяких газетах їх класично сплутали з «Генком») заплатив за Пластуна одразу 3 мільйони євро – це дуже серйозна сума навіть для провідної команди в Бельгії. Можливо, це спеціально для ЗМІ до ціни трансферу «накинули» один-два мільйони, щоб краще продавати гравця далі. Так свого часу писали, що «Лудогорець» заплатив «Карпатам» за нього 500 тисяч євро. Хоча скоріше за все він прийшов до команди вільним агентом, адже відіграв у Львові чотири роки зі свого чотирирічного контракту. Якби там не було, але цей трансфер – дуже гарний показник, що на перепродажі українських гравців можна заробляти гроші.

Окремо треба поговорити про збірну, точніше про її відсутність в житті Пластуна. Ще граючи за «Оболонь» його залучали до лав молодіжної збірної, але далі він не перейшов до наших грандів, а з «Оболоні» чи навіть «Карпат» потрапити до головної команди країни практично неможливо. Так само його не «бачили» і в Болгарії, бо мовляв там рівень першості. Цікаво, які виправдання будуть шукати скаути ЗбУ вже для гравця «Гента».

28.06.2018 22:04, Статті
 

Коментарі

Поки коментарів ніхто не залишав - будьте першим! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.014218807220459 sec