Ярмоленко у «Вест Хемі»: перший хлопець на селі?

Андрій Ярмоленко доволі несподівано перейшов до Англійської Прем'єр Ліги. По закінченню першого сезону в бундеслізі німецька преса та фанати то включали його до списку тих, хто точно залишиться на наступний сезон, то він раптом з'являвся у списку тих, кого краще продати вже зараз.

Загалом сезон вийшов провальним в першу чергу для самого клубу з Дортмунда. «Боруссія» ледь зачепилась за зону Ліги Чемпіонів, випередивши за кращою різницею голів (+17) леверкузенський «Байєр» (+14), але пропустивши вперед «Хоффенхайм» (+18). Але хай ваc не вводить в оману така щільність команд – всі три команди набрали всього 55 очок (3-5-е місце), в той час коли «Баварія» вкотре фінішувала першою, набравши 84 пункти. В останні сезони вся інтрига бундесліги в тому, хто фінішує на другому місці (цього разу це був «Шальке») і як далеко від «Баварії».

Причому сезон починався для Ярмоленка доволі непогано – команда Петера Боша до 9-го туру йшла на першому місці, але в цьому допомогли суперники. Всі найсильніші суперники припали на другу частину першого кола, в якому команда і посипалась. До невдалих виступів в БуЛі додався провальний виступ в ЛЧ.

Зрештою головний тренер голландець Петер Бош, який запрошував Андрія до команди, через погані результати команди був звільнений за два тури до закінчення першого кола. Його замінив австрієць Петер Штегер. Всі українські вболівальники з надією очікували другу частину сезону. Здавалось, що Андрій просто прийшов до команди занадто пізно, зараз відпочине, пройде повноцінну підготовку з командою і знову заграє на звичному рівні в другій частині сезону.

Однак і другу частину сезону команда почала не дуже, а тут ще Андрій заробив травму на рівному місці вже у 20-му турі. Потім практично три місяці поза грою і роздуми про майбутнє.

До речі, гра команди за Штегера теж не справляла враження, і вже в травні було представлено тренера на новий сезон – Люсьєна Фавре.

Сезон в «Боруссії» склався для Ярмоленка в найгірших для легіонера традиціях – прийшов занадто пізно, «рідний» тренер пішов, травмувався, гра у самої команди не йшла. А також треба відзначити, що виявилось, що грати в Бундеслізі не так просто. Якщо в Україні він був (єдиною) зіркою, то в Німеччині виявилось, що треба грати краще, приймати швидше рішення, а ще можна просто опинитись на лаві запасних, бо в команді багато гарних виконавців. І одне діло грати в УПЛ у складі команди-лідера, а з іншого боку боротись в кожному матчі проти кожної команди.

Тут раптом фани починають дорікати за одноманітність гри на фланзі та деяку передбачуваність дій на полі. Раптом весь багаторічний досвід лідера УПЛ якось не дуже допомагає витягувати результати команди в Бундеслізі.

А результати потрібні як ніколи. «Боруссія» Дортмунд – це фірма, що торгується на біржі. Команді потрібні стабільні і гарні результати. Тільки за гарної гри у них будуть гроші на наступні трансфери. Сезон-два без ЛЧ і команда-(фірма) може посипатись. Якби «Боруссія» разом з Ярмоленко провела б ще один невдалий сезон та не потрапила б до єврокубків, то наступного літа ціна Ярмоленка впала б з сьогоднішніх 20-25 мільйонів до 10-15. Фактично, або цього літа керівництво повинно було «знову» повірити в Андрія та дати йому ще один сезон на адаптацію, або приймати трансферні рішення вже зараз.  

Можливо, якби Ярмоленко дійсно тягнув би самотужки «Боруссію» весь сезон та розривав би суперників в кожному матчі, то за нього б і тримались. Але сезон був посередній, висновки були зроблені – ще один рік на адаптацію йому вирішили не давати. It's  Sparta  a Business L

І тут на сцену виходить англійський «Вест Хем Юнайтед». Несподіваний трансфер та (ще) гарна ціна – треба продавати. Ще не забуваємо, що Андрію цього року буде вже 29 років. Ще сезон-два і в АПЛ вже ніхто не покличе. Але ж «Вест Хем»...

Згадайте, коли ця команда востаннє була чемпіоном Англії? Правильна відповідь – ніколи. Хоча здавалось би, за таку довгу історію футболу в Англії вже кожна команда колись, але таки ставала чемпіоном, але це не про молотобойців. Найвище місце команди було третє, і це було в далекому сезоні 85/86. Останній сезон – 13-е місце, а до того 11-е, 7-е, 12-е, 13-е, 10-е і навіть Чемпіоншіп (11/12). Така собі команда-автобус, що більшу частину сезону плентається в середині турнірної таблиці і раз на 10 років вилітає до нижнього дивізіону, щоб одразу повернутись назад.

Хоча іноді команда навіть грає в єврокубках. Дуже рідко і не дуже вдало. Останні два рази команда вилітала двічі поспіль від румунської «Астри» з Джурджу. Так, завжди можна спробувати пояснити, що просто англійські команди рівня «Вест Хема» розставляють акценти на сезон і сенсу робити ставку на ЛЄ не має, але треба визнати, що це були феєричні вильоти з єврокубків :(

То невже «Вест Хем» настільки футбольне дно? Загалом – так. Але команда ставить на цей сезон перед собою амбітні цілі – вже не вперше в своїй історії, але можливо цього разу щось вийде. Тут і багатомільйонні трансфери, і запрошення гарного тренера чилійця Мануеля Пелегріні. Навіть доволі скромні команди іноді переживають зіркові злети – «Лестер», «Лідс», «Ньюкасл», «Сток Сіті» та інші.

Якщо Ярмоленко пощастить, а витрачені гроші та новий тренер дадуть результат, то він увійде в історію «Вест Хема» як один з кращих легіонерів, що підняв (хоч і тимчасово) команду на новий рівень. Можливо, команда навіть ще декілька разів вийде де ЛЄ, якщо дуже пощастить – то навіть до кваліфікації ЛЧ.

Але будемо все ж реалістами. АПЛ – дуже важкий чемпіонат. Він складніший за Бундеслігу, де Андрій (ок, разом з командою) загалом не дуже заграв. А тут буде не легше, бо «Боруссія» принаймні була командою-лідером, а «Вест Хем» – команда, що навіть в змозі вилетіти з АПЛ.

І не забуваємо, Андрію скоро стукне 29 років. Він дещо пересидів в УПЛ та на декілька сезонів просто зупинився в розвитку в «Динамо». Ще кілька років тому ми з посмішкою сприймали інтерес до нього збоку «Сток Сіті», а зараз тримаємо кулаки, щоб він заграв в команді десь такого ж рівня. Таке собі, лондонське футбольне село, яке Андрій може спробувати витягти на новий стабільний рівень.

Чи вийде це в нього? Мені здається, що все буде не так просто. І вік, і швидкості (а отже, нагрузки та можливі травми), і манера гри в Англії – все це гратиме на не руку Андрію. В кращому випадку «Вест Хем» декілька сезонів стабільно фінішуватиме на рівні 6-8-го місця з перспективою гри в Лізі Європи. В гіршому випадку, він за рік-два увійде в ці сумнозвісні списки найгірших трансферів АПЛ (там до речі й Шевченко, і Ребров (пограв за «Вест Хем» у Чемпіоншіп), і навіть чомусь Воронін).

Але тепер нам принаймні буде ще цікавіше дивитись АПЛ. А в кожному українському місті раптом з'являться фани «Вест Хема». Бо хто з нас в дитинстві не вболівав за  «Боруссію» Д  «Вест Хем Юнайтед» :)

13.07.2018 21:24, Статті
 

Коментарі

Поки коментарів ніхто не залишав - будьте першим! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.0096209049224854 sec