Іноді вони йдуть безкоштовно і це дорого коштує клубам

Влітку одразу декілька гравців з УПЛ перейшли до провідних команд Західної Європи. Кожен такий трансфер роками обговорюється, до підписання будь-якого контракту ми декілька місяців будемо читати різні новини та чутки. Треба відзначити, що на відміну від тих же російських клубів, українським провідним командам іноді вдається за дорого продати своїх лідерів «в Європу».

Проте іноді легіонери йдуть з українських клубів безкоштовно і це коштує клубам великих грошів. В це міжсезоння донецький «Шахтар» продав бразильця Фреда за шалені 50 чи 60 млн євро до «Манчестер Юнайтед». Але водночас з «Шахтаря» пішли одразу два провідних легіонера безкоштовно. Вартість таких втрат на жаль нівелює вдалі трансфери та вимагає «докупляти» чергових легіонерів і знову ж таки за мільйони. В кращому випадку клуб виходить в нуль.

Фреда купили влітку 2013-го року за амбітні 15 млн євро і з ним підписали класичну для молодого легіонера 5-річну угоду. Умовний рік гри цього гравця коштував команді Ахметова 3 млн євро + зарплатня. Влітку 2016-го, після трьох сезонів в «Шахтарі» з ним перепідписали контракт ще на 5 років. Таким чином рік його гри за команду вже б став коштувати в районі 1,875 млн євро + зарплатня, якщо брати до уваги, що він би відпрацював контракт до переможного кінця і залишив би команду вільним агентом. Зменшити умовну річну вартість легіонера можна, продавши гравця до закінчення його контракту. З продажем легіонера краще за все не тягнути, адже сезон-два йде на розкачку, а там вже і до кінця контракт залишається сезон-два. І ще не забуваємо, що дуже важко продати гравця за гарні гроші за рік до закінчення контракту, коли він вже може офіційно шукати собі нову команду. Всі цю ситуацію розуміють, тому легіонери в яких контракти ось-ось спливають, коштують менше.

У випадку з Фредом все вийшло дуже вдало – контракт вчасно встигли продовжити та на піку його форми бразильця продали за 50/60 млн євро до МЮ. Маємо чистий прибуток у декілька десятків мільйонів євро на одному трансфері. Здавалось би, це – перемога. Але давайте пошукаємо зраду.

Не все так гладко з цими легіонерами. Найкращий бомбардир минулого сезону аргентинець Факундо Ферейра пішов з команди вільним агентом. Влітку 2013-го року його купили за 9 млн євро у «Велес Сарсфілда», підписавши класичний 5-річний контракт. Він одразу не заграв, невдало з'їздив в оренду до «Ньюкасла». Не погодився подовжити контракт і відсидів його до кінця. Хоч дякуємо за останні два сезони в команді. Ціна року його перебування умовні 1,8 млн євро + зарплата (ще вирахуємо плату за оренду до Англії). Це ще «Шахтарю» пощастило, що він взагалі почав забивати та грати, адже є приклад Веллінгтона Нема – купляли за ті самі гроші, але він поки в команді так і не заграв. Ну хоча б продовжує контракт і не сперечяється :)

І звичайно згадаємо про бразильця Бернарда. Його з помпою купили влітку 2013-го року у «Атлетіко Мінейро» за 25 млн євро. Знову 5-річна угода, яку він спокійно відіграв до переможного кінця. Контракт на подовжив і в останні дні трансферного вікна в АПЛ став гравцем «Евертона». Ціна року його гри за Донецьк – 5 млн євро + зарплатня. Чисті втрати – десятки мільйонів євро.

Тобто, один вдалий трансфер Фреда, який вчасно погодився подовжити контракт, нівелюється невдалим перемовинам з Факундо Ферейрою та Бернардом, які контракти не подовжили та пішли вільними агентами.

Фани київського «Динамо» можуть з посмішкою потирати руки та нагадувати про ці невдалі трансфери донеччанам, однак я нагадаю, що в січні кияни відпустили хорвата Домагоя Віду безкоштовно до «Бешикташа».

Віду брали в січні 2013-го року з загребського «Динамо» за 4,5 млн євро. Хорват відслужив «відою» та правдою команді 5 років за контрактом. Про новий контракт з ним не домовились і він поїхав до Туреччини, а влітку гарно показав себе на ЧС. Зараз для менеджерів «Бешикташа» саме час продати його хоч кудись, щоб наварити гроші, поки ще всі пам'ятають збірну Хорватії на мундіалі. Чим більша буде ціна його трансферу, тим більше буде сумувати керівництво «Динамо» :(

Загалом легіонер, що за великі гроші, що за маленькі, дуже суперечливий товар, особливо якщо він одразу не підсилює команду і починає щось показувати тільки за декілька років.

У випадку з бразильцями «Шахтаря» цього літа можливо свою роль зіграло те, що Ферейра та Бернард підписували контракти з командою, коли вона ще була у Донецьку. У свою чергу більшість їхньої кар'єри припала на чемоданний режим очікування повернення на «Донбас-Арену», транзитом через Львів та Харків.

Звичайно, справжніх цін на гравців чи вимог по зарплатні гравців ми не знаємо і можемо тільки спекулювати чутками, що іноді з'являються в пресі. Однак можливо українським клубам треба взяти за правило пропонувати подовження 5-річних угод після трьох років перебування в клубі. А якщо не вдається домовитись, то гравця треба за будь-яку ціну продавати. Навіть гарного гравця.

06.09.2018 00:31, Articles
 

Comments

No comments left - be the first :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.011905908584595 sec