Трансфер Мхітаряна у "Борусію" – вдале придбання чи вдалий продаж?

Останнім часом все частіше в українській пресі обговорюють минулорічний трансфер Генріха Мхітаряна з "Шахтаря" до дортмундської "Борусії". Тоді за одного з найкращих гравців УПЛ німці виклали 27,5 мільйонів євро. Зараз дехто називає цей трансфер ледь не найпровальнішим трансфером в історії бундесліги. Преса полюбляє такі гучні заголовки, а усіляки рейтинги рясно зявляють в пресі ледь не щотижня.

Вийшла якась стаття на британському Bleacher Report, наші це переклали і давай обговорювати на кожному кроці. Мхітарян мовляв мало забивав, мало віддавав і проявляв себе тільки в прохідних матчах.

То що ж власне показав Мхітарян у "Борусії" за ці півтора року? Перед тим як просто аналізувати його показники, варто сказати, що він прийшов у дещо послаблену "Борусію". Лідер команди Маріо Гьотце якраз перейшов до "Баварії". А минулого літа туди ж перебрався Робетр Левандовскі.

"Борусія" в сезоні 2013/14 зайняла друге місце в бундеслізі, відставши від "Баварії" на 19 очків. В фіналу Кубку Німеччини команда також програла мюнхенцям, а в Лізі Чемпіонів вилетіла на стадії чвертьфіналу від мадридського "Реала". Якщо згадати, що "Борусія" тільки нещодавно повернулась на перші позиції в бундеслізі, то сезон доволі непоганий.

В своєму першому сезоні в бундеслізі Мхітарян був основним гравцем і його оминали травми. В бундеслізі він провів 31 матч, забив 9 голів та віддав 9 гольвових передач (у Kicker-a – 9, у інших – 10) – 18 пунктів за системою "гол+пас" вистачило на 17-22 друге серед кращих гравців бундеслізі. Цікаво, що такі самі показники були у Маріо Гьотце (27 матчів, 10+8) та Арьєна Роббена (28, 11+7). Стільки ж також має ще один новачок "Борусії" того сезону габонець Аубамеянг – 32, 13+5. І коштував його трансфер з "Сент-Етьєну" немаленькі 13 мільйонів євро.

Кращим у "Борусії" та і загалом в бундеслізі був тільки Роберт Левандовскі – 33 гри, 20+11. Власне, саме вдала гра поляка давала команді гарні результати протягом декількох сезонів. Влітку він вільним агентом переїхав до Мюнхена і Дортмунд посипався. Втрату поляка Дортмунд не зміг компенсувати.

В Кубку Німеччини у Мхітаряна 5 матчів, 2 голи. У ЛЧ – 10/2. Загальні показники за сезон 2013/14 – 46 матчів, 13 голів.

Для порівняння, у своєму кращому сезоні в "Шахтарі" 2012/13 у нього було 29 голів та 13 гольових пасів у 42 матчах – набагато кращі показники, які були щоправда показані в набагато слабшій першості. Очікувати від нього таких самих показників, але вже проти німецьких середняків було б марно. В Німеччині він показав свій доволі високий рівень і як для першого сезону у нього гарні показники.

А ось другий сезон довів, що проблема не тільки у Мхітаряна – "Борусії" ледь не стояла у зоні вильоту, зараз стабільно йде у середині таблиці, вийшла до півфіналу Кубка Німеччини (на "Баварію", ясна річ), вилетіла з ЛЧ у 1/8 фіналу від "Ювентуса".

Показники Мхітаряна поки дійсно не вражають – 21 матч у бундеслізі, 1 м'яч + 2 гольових паси, 7 матчів у ЛЧ, 4 матчі та 1 гол у Кубку. Також на його рахунку один з голів у Суперкубку Німеччини проти "Баварії" (2:0). Двічі за сезон він пропускав ігри через травми у бундеслізі (5 пропущених турів), та разок пропустив гру у ЛЧ – в минулому сезоні він відбігав без травм. Загалом погані показники, які щоправда на тлі загальної гри команди та травм можна виправдати.

Повертаючись до питання ціни, треба просто зазначити, що перед тим як купити Мхітаряна за серйозні гроші, "Борусія" того ж Гьотце за ще більш серйозні гроші – такі зараз ціни серед футбольних грандів, коли хтось купляє гравця один в одного.

Можна звичайно пожаліти "Борусію", яка виклала багато грошів за одного з найкращих гравців УПЛ, проте лідери клубів, що грають в ЛЧ не можуть коштувати мало. Як справа доходить до наших трансферів, то будь-яке Ежидіо коштує мільйони доларів.

У питанні Мхітаряна треба зачекати принаймні ще на початок наступного сезону, коли вже стане зрозуміло, чи вписався Мхітарян у команду з Дортмунда.

11.04.2015 21:29, Football statistic
 

Comments

No comments left - be the first :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.01076602935791 sec