Кінець бразильського серіалу чи початок нової ери Шахтаря?

Влітку донецький «Шахтар» можуть залишити одразу декілька бразильців. Здавалось би, команда вже звикла вирощувати та продавати кращих гравців в топові клуби, а на їх місце швидко знаходити заміну. Проте цього разу здається це буде не так легко.

Влітку донецький «Шахтар» можуть залишити одразу декілька бразильців. Здавалось би, команда вже звикла вирощувати та продавати кращих гравців в топові клуби, а на їх місце швидко знаходити заміну. Проте цього разу здається це буде не так легко.

ЗМІ вже півроку «шукають» нову команду для головного тренера команди португальця Пауло Фонсеки, що прийшов два роки тому. Влітку в нього закінчується контракт і він може обирати собі нове місце для роботи. До «Шахтаря» він прийшов на все готове – команду збудував та поставив на ноги легендарний Мірча Луческу. Підбір гравців все ще був з тої пори, коли до Донецька можна було привезти топового гравця з Європи чи молодого бразильського таланта за шалені гроші. Однак після початку війни гравці поступово почали залишати команду.

В першому ж сезоні «Шахтар» доволі несподівано вилетів в Лізі Європи від «Сельти» – команда ще продовжувала грати на багажі Луческу. У цьому сезоні «Шахтар» виступив доволі непогано в Лізі Чемпіоні і у 1/8 вилетів від «Роми». Хтось назве це провалом, проте дивлячись на чвертьфінальні парит не дуже зрозуміло, з ким би «Шахтар» міг тягатись на равних. Для сьогоднішньої команди навіть такий сезон можна вважати успіхом. Можливо, ми не скоро побачимо українську команду так далеко в ЛЧ в наступні сезони.

Не можна сказати, що Фонсека зробив собі ім’я в «Шахтарі», однак після «Порту» та «Браги» він довів, що може тренувати і приносити результат навіть в таких екстремальних умовах як зараз. Особливого сенсу лишатись в «Шахтарі» далі немає – вище команда вже наврядчи підніметься, а висот часів Луческу вже не повторити. Тому саме час піти – «Евертон» та «Евертон». Втримати в Україні його зможуть тільки гроші, великі гроші. Сенсу європейському тренеру готувати команду до протистоянь з «Вересом» та «Зіркою» немає.

На біду «Шахтаря» влітку команду можуть залишити одразу декілька топових гравців, практично всі кращі бразильськ легіонери. Особливо прикро, що влітку в них просто спливають контракт і за них навіть не вдасться отримати компенсацію. Мова йде в першу чергу про основних гравців цього сезону – Факундо Феррейра, Бернард та Алан Патрік. Вони зможуть піти як вільні агенти і вже зараз по кожному з них є декілька чуток про майбутню команду. Ще можна згадати Веллінгтона Нема, що досі перебуває на контракті в «Шахтарі» і влітку зможе шукати собі нову команду.

Так само чутки з’являються по Фреду (контракт до 2023-го року), Тайсону (2021), Дентіньо (2021) та Ісмаїлі (2021). Навіть контракт новоспеченого «українця» Марлоса спливає за рік. З команди йдуть останні топові гравці «донецької» ери «Шахтаря». Команді навіть особливо не поможе повернення на поле 36-річного Даріо Срни.

В основній обоймі команди залишаються доволі посередні гравці, з якими наврядчи можна буде тягатись на рівних з європейськими грандами в Лізі Чемпіонів. Навіть гарний виступ Лізі Європи буде під великим питанням.

Звичайно, «Шахтар» буде пробувати перепідписати когось з лідерів за будь-яку ціну. Так само за великі гроші знову будуть спроби знайти когось молодого та талановитого в Бразилії, проте це вже не той «Шахтар», що був трампліном до збірної Бразилії.

Менеджмент «Шахтаря» прекрасно це розуміє, тому намагається знайти нерозкритих зірок в європейських клубах чи дешево та сердито підшукати собі когось в Бразилії та Аргентині.

Маловідомий бразилець Додо буде пробувати продовжити традиції бразильців в команді. Можливо таки знайде себе в «Шахтарі» Бланко Лещук. Можливо, в Донецьку знову почне грати та забивати нігерієць Кайоде, що не знайшов себе у «Манчестер Сіті». Зі схожих трансферів можна вважати інтерес до форварда збірної Гани Рафаеля Двамени з «Цюріха». Це все гравці не топової категорії, проте за умов гарного тренера та везіння можуть вирости до рівня зіркових легіонерів «Шахтаря». З тіє є категорії інтерес до півзахисника «Гента» Чакветадзе чи навіть до нападника «Карпат» Карраскаля.

Тут також було б непогано зрозуміти, хто буде тренувати навіть такий «Шахтар». Чи захоче Фонсека відповідати за прогнозовано гірший рівень команди? Чи може таки спробують повернути до команди Луческу? Чи його сина? Але там теж треба платити гроші і великі.

Всі ці названі гравці звичайно непогані виконавці, проте рівнем набагато нижче за покоління МхітарянаВілліанаФернандіньоДугласа Кошти. Звичайно, за гарної роботи тренера і з них можна буде вибудувати команду рівня 1/8 – 1/4 ЛЧ. Але хтось реально в це вірить? Отож...

Здається поступово, криза докотилась і до донецького «Шахтаря», який, як і його головний суперник по УПЛ «Динамо», починає жити в умовах нової економічної реальності. Дорогих га гучних легіонерів в команді вже не буде, а вихід з групи ЛЧ, – а згодом навіть ЛЄ, – буде сприйматись як дуже великий успіх. Нажаль, рівень УПЛ падає. Рівень гравців та легіонерів теж. Тож, звикаємо до нових іноземних імен, про які ніколи не чули навіть досвічені скаути. І звикаємо радіти навіть локальним успіхам наших команд в єврокубках.

16.04.2018 01:11, Articles
 

Comments

No comments left - be the first :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.011761903762817 sec